HOUTEN STEIGER/S LATEN AANLEGGEN



bedrijfsinfo door www.buitenschrijnwerk.eu


HOUTEN STEIGER/S LATEN AANLEGGEN


Houten steiger laten aanleggen
Houten steiger laten aanleggen

Er zijn veel houtsoorten waarvan men een steiger kan laten aanleggen, echter zijner maar 3 waarvan men echt de zekerheid heeft een kwaliteitshoutsoort te hebben.  Het grote probleem is het krimpen en uitzetten van hout wat allerlei vervelende en ongewenste zaken veroorzaakt,....hieronder een opsomming van punten.


De volgende punten voor het laten aanleggen van een houten steiger zijn weergegeven in de volgorde van belangrijkheid; 
(hiermee word bedoeld een houten steiger die boven water is gemonteerd)

*  Het scheeftrekken van steigerlanken
*  Het bol of hol trekken van steigerplanken
*  Het omhoogkrimpen van vlonderplanken of het omhoog geduwd worden van de gehele constructie van de  houten vlonder als geheel
*  het veroorzaken van naden in de verbindingen
*  Het scheuren van het hout zelf
*  Het los krimpen van lijmnaden van bijv. jacuzzisteigers  of luxe jacuzzi ombouw
*  Het lostrekken of breken van schroeven
*  Het scheluw trekken van de gehele steiger constructie of zwembad terras of desnoods een  boomhut constructie die moet mee kunnen bewegen met de windvang van de boom


DE OPLOSSINGEN VOOR DEZE PROBLEMEN

Laten we eerst even duidelijk voorop stellen dat ALLE houtsoorten krimpen en trekken !
De vraag is alleen ;  in welke mate !  Op een  steiger is dit welsiwaar het beste te zien, daar dit product zeer lang is over het algemeen en dus veel meters krimp kan hebben.
Het grootste gedeelte van de oplossing ligt in de houtsoort die men kiest.  Van alle commercieel-verkrijgbare houtsoorten om een houten steiger te laten aanleggen, zijn er 3 geschikt om nagenoeg geen last te hoeven hebben van de krimp en uitzetting van het hout, ook zowel bij tuinvlonders als  steigerhout meubels.

A)  Teakhout  (Tectona Grandis)
B)  Afrormosia  (Pericopsis Elata)
C)  Afzelia Dousse  (Afzelia Bipindensis)

Deze houtsoorten hebben zo een geringe uitzettings-coofficient, dat het nagenoeg verwaarloosd kan worden mits men de juiste voorzorg maatregelen neemt.

*  Gebruik voor houten steiger te laten aanleggen of spa-inbouw uitsluitend zuiver Rift-gezaagd hout
*  Bij verlijming, maak uitsluitend gebruik van Resorcinol lijm op Formaldehyde basis
*  Zorg dat alle schroeven afgesloten worden met radiaal gedraaide doken en verlijmd met vernoemde lijm. Op dezelfde wijze als bij een  hardhouten terras
*  Zorg dat de planken onderling niet langer zijn dan 3 meter
*  Zorg dat men schroeven gebruikt van zuiver Titanium of Carbon-staal voor mee te rekken en krimpen met het hout, wat net zo gedaan wordt bij een  steiger laten bouwen * door buitenschrijnwerk.
*  Zorg dat alle hoek verbindingen, met name de 45 graden hoeken vol in de lijm zitten
*  Zorg dat de klossen bij het laten aanleggen van houten steigers voor het aansluiten op een dakterras zowel aan de onderkant als aan de bovenkant gelijmd worden om te voorkomen dat het terras, steiger of tuinvlonder van tropisch hardhout de hoogte in krimpt
*  Zorg dat de schroeven allemaal met een momentsleutel aangedraaid worden zodat ze exact allemaal even vast zitten, wat bij een steiger kopen * van zeer groot belang is gezien de constante waterkrachten van de golfslag hun inwerking hebben.
Indien men rekening houdt met al deze bovenstaande gegevens;...bent u 98% van alle krimp en trek problemen al reeds kwijt.
De overige 2 % kunt u niet voorkomen,....wat bij een steiger laten aanleggen * nog ietwat meer van belang is gezien de continue golslag en het nat worden van het houtmateriaal.


DE PROBLEEM-HOUTSOORTEN DIE U SOWIESO MOET MIJDEN !

A)  Ipe
B)  Bankirai
C)  Salau
D)  Massaranduba
E)  Frakke
F)  Bilinga
G) Padoek (Commercieel rose v kleur,....alleen donkerrood vers gezaagd is ok)
H)  Moabi
I)  Ayous
J)  Thermisch Essen
K) etc etc.
Hieronder ziet een een aangelegde houten steiger van Afrormosia


AFWERKING EN VAKMANSCHAP

De afwerking en het vakmanschap waarmee een u een houten steiger * houten vlonder laat aanleggen is nog een andere factor van cruciaal belang.    De preciesie van de naden die perfect tegen elkaar moeten aansluiten alsmede te nauwkeurigheid van de naadafstanden waarmee de planken van het dek zijn gelegd zeggen natuurlijk al een hoop mbt het visuele aspect hoe mooi er iets uit gaat zien maar ook de wijze waarop de hele aan te leggen houten steiger geschuurd word en opgeleverd.  Een vakman zal de tijd nemen om al deze aspecten keurig na te leven en tot in de puntjes uit te voeren,...ook bij een dakterras
Dan hebben we uitsluitend over het steigerdek * gesproken maar nog niet over de ondergrond.


FUNDERING IS HET HALVE WERK

Voor de onderbouw van steigerplanken of terrasplanken * gelden min of meer dezelfde regels echter zullen hier wat uitzonderingen op van toepassing zijn, met name bij een steiger op palen ipv een zwevende steiger.  Deze palen moet met een minimale slagkracht van 60 ton in het water vastgezet moeten zijn om 100% zeker te zijn dat ze niet verder gaan zakken naarmate de grond inklinkt door de tand des tijds.
Tevens is het raadzaam om de palen onderling onder water te schoren zodat er nadien geen ongewenste scheeftrekking gaat plaatsvinden, wat de schoonheid bij het laten aanleggen van een houten steiger meteen zal bederven. Ongeacht welke hardhoutsoorten men gebruikt voor de palen. De info over  hardhout * die men heden ten dagen op internet ziet spreekt elkaar vaak tegen !
Voor verdere informatie kan men terecht op de website buitenschrijnwerk.eu





Houten steigers laten aanleggen
Houten steigers laten aanleggen



BUITENSCHRIJNWERK PLAATST EEN HOUTEN STEIGER  OF HOUTEN STEIGERS IN DE VOLGENDE GEMEENTES;



NEDERLAND:
Utrecht, Noord-Brabant, Limburg, ’t Gooi, Blaricum, Laren (N-H), Eindhoven, Hilversum, Eindhoven, Breda, Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Leiden, Gouda, Alphen a/d Rijn, Arnhem, Nijmegen, ’s Hertogenbosch, Helmond, Uden, Oss, Veghel, Tilburg, Dordrecht, Haarlem, Maastricht, Heerlen, Apeldoorn, Deventer, Zwolle, Hengelo, Enschede, Almelo, Weert, Amersfoort, Zeist, Sittard, Roermond, Heerlen, Maastricht, Geleen, Gorinchem, Zoetermeer, Lisse, Hillegom, Harderwijk, Ermelo, Woerden, Zwolle, Almere, Lelystad, Doetinchem, Zutphen, Reeuwijk, Loosdrecht, Vinkeveen, Nieuwkoop, De Kaag, Leimuiden, Breukelen, Aalsmeer, Ter Aar, Blaricum, Laren, Eemnes, Muiden, Bussum, Schijndel, Boxtel, St. Oedenrode, Oisterwijk, Oosterhout, Oirschot, Waalwijk, Zandvoort, Bloemendaal, Valkenswaard, Waalre, Nuenen, Baarn, Epe, Ede, Veenendaal,Landsmeer, Giethoorn, Kamperland, Warmond, Roelofarendsveen en Nederhorst den Berg.

                                                                                                                                                            

BELGIE:                                                     
Brussel, Antwerpen, Leuven, Gent, Hasselt, Turnhout, Mechelen, St Niklaas, Lommel, Geel, Brasschaat, St- Martens-Latum, Knokke/Heist, Keerbergen, Lanaken, Brussel, Kortrijk, Brugge, s-Gravenwezel, Schilde, Aarschot, Diest, Mol, Herentals, Dendermonde, Retie, Kasterlee, Oud Turnhout, Tongeren, St. Truiden, Tessenderlo, Heist op den Berg, en Oostende, Lokeren, Deinze, Waregem, Oudenaarde, Roeselare, Schoten, Kapellen, Bree, Peer, Hoogstraten, Bonheiden, Blankenberge, De Haan, Nieuwpoort, De Panne, Brugge, Kalmthout en Essen.